-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel./fax: (22) 774-56-22
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Informacje

OGÓLNE ZAŁOŻENIA DOTYCZĄCE ŻYWIENIA DZIECI W ŻŁOBKU

-
Wersja do drukudruk
OGÓLNE ZAŁOŻENIA DOTYCZĄCE ŻYWIENIA DZIECI W ŻŁOBKU

1. Posiłki w żłobku przygotowywane są w oparciu o realizację zasad higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego zawartych
w Księdze GHP/GMP i Systemie HACCP.
2. Jadłospisy opracowywane są dekadowo i uwzględniają obowiązujące wytyczne dotyczące zasad prawidłowego żywienia: wysoka jakość i dobór surowca, odpowiednia kaloryczność, odpowiednie wielkości porcji, urozmaicenie posiłków itp.
3. W żłobku realizowane są diety podstawowe, specjalne oraz diety eliminacyjne oraz żywienie niemowląt.
4. Diety eliminacyjne realizowane są w oparciu o zaświadczenie od lekarza specjalisty zgodnie z obowiązującym regulaminem organizacyjnym /to lekarz określa rodzaj diety oraz listę produktów wskazanych i przeciwwskazanych, a nie rodzic/.
5. Nie ma możliwości realizowania diet eliminacyjnych TYLKO w oparciu
o prośbę /oświadczenie/ rodziców.
6. W żłobku obowiązuje realizacja kształtowania właściwych nawyków żywieniowych poprzez:
a. Stałe pory posiłków – zgodnie z ustalonym planem dnia.
b. Urozmaicony i właściwie zbilansowany jadłospis.
c. Brak pojadania między posiłkami.
d. Właściwe podejście praktyczno – psychologiczne do konsumpcji posiłków przez dzieci (w żłobku maluszki nie są zmuszane do jedzenia tylko umiejętnie zachęcane).
e. Właściwą kulturę spożywania posiłków (swoboda, przyjazna atmosfera – bez zabawy i telewizji; kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, później posługiwania się łyżeczką; spożywanie posiłków w grupie – dzieci lubią jeść w towarzystwie, szczególnie rówieśników).

f. Brak w menu maluszków słodyczy (cukierków, czekolad, batonów itp.)
g. Kształtowanie nawyku mycia rączek przed posiłkiem.
7. W żłobku od czterech lat realizujemy Program „Od żłobka wiemy, zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.
Żywienie dzieci w Żłobku
Dbając o prawidłowy rozwój naszych dzieci, dokładamy wszelkich starań, by żywienie dzieci było zgodne z zasadami racjonalnego żywienia oraz z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka.
Jadłospis jest układany dekadowo, staramy się, żeby był urozmaicony i tak dobrany, aby zachęcał dzieci do jedzenia.
W naszym żywieniu przestrzegamy diet: bezmlecznej, bezjajecznej, bezglutenowej i innych stosując się ściśle do zaleceń lekarza specjalisty.
Dzieci w wieku niemowlęcym są karmione i pojone „na życzenie”, zgodnie ze schematem żywienia dzieci do jednego roku życia. Niemowlęta mają zabezpieczone wszelkiego rodzaje mieszanki pokarmowe w zależności od indywidualnych potrzeb zgodnie z zaleceniami lekarza pediatry lub lekarza rodzinnego.
Wszystkie dzieci mają możliwość picia wody i herbatek do woli
w ciągu całego dnia pobytu w żłobku.
PORY POSIŁKÓW W ŻŁOBKU
• Śniadanie - godz. 8.10 - 8.30

• II śniadanie - około godziny 9.30 - 10.00 dzieci otrzymują
owoce oraz napoje, soki

• Obiad - godz. 11.30– dzieci zjadają zupę i drugie danie
• Podwieczorek - godz. 14.30 - 15.00


Barbara Mierzejewska
Dyrektor Żłobka Miejskiego

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 13.09.2015 r., godz. 19.19
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 13.09.2015 r., godz. 19.19
Liczba odwiedzin: 395