-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel./fax: (22) 774-56-22
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek Orły Edukacji Laureat Konkursu 2019 Wyróżnienie w Konkursie Żłobek Roku 2019
Strona Główna

Nasz żłobek

Żywienie  dzieci w Żłobku Miejskim Motylkowy Świat w Legionowie

-
Wersja do drukudruk
Żywienie  dzieci w Żłobku Miejskim Motylkowy Świat w Legionowie
Od 2013 roku Żłobek Miejski Motylkowy Świat w Legionowie realizuje Program ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY. Na przestrzeni tych lat, jadłospisy i żywienie dzieci w żłobku podlegały wielu analizom, badaniom i ocenom przez niezależnych dietetyków NUTRICIA POLSKA. Odbyliśmy wiele szkoleń zewnętrznych, jak również wewnętrznych. Dwukrotnie przyznano Żłobkowi Miejskiemu Motylkowy Świat Certyfikat Programu Edukacyjnego ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY, promującego zasady prawidłowego żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia przez NUTRICIA POLSKA.

Rozwój dziecka zwłaszcza w pierwszych dwóch – trzech latach życia jest bardzo skomplikowanym procesem fizycznym, psychologicznym, emocjonalnym i społecznym, w którym ogromny udział biorą rodzice, a w późniejszych latach również inne osoby z otoczenia dziecka. Znaczącą rolę, w procesie prawidłowego rozwoju odgrywa również właściwe żywienie. Dostarczenie dziecku wszystkich składników odżywczych w przypadku początkowego karmienia piersią jest sposobem bezpiecznym, wygodnym a przede wszystkim zgodnym z zaleceniami placówek zajmujących się żywieniem dzieci. Problem dla większości rodziców zaczyna się z chwilą, kiedy wymagane jest wprowadzenie nowych produktów lub zmiana mleka. Przejście dziecka na karmienie sztuczne jest procesem wymagającym zaangażowania, uwagi i przyswojenia podstawowych zasad żywienia maluchów. Żłobek stanowi niewątpliwie bardzo dobre rozwiązanie nie tylko dla samego dziecka, ale również dla jego rodziców. Zarówno zdrowe dzieci jak i te, w których diecie nie mogą pojawiać się określone produkty spożywcze mogą liczyć na zapewnienie prawidłowej opieki żywieniowej. Pokarmy, które w ciągu dnia przyjmuje dziecko niezależnie od jego wieku, powinny w pełni zaspakajać nie tylko pod względem jakości ale również ilości wszystkie składniki odżywcze. Z tego względu jadłospis w naszym Żłobku układany jest w oparciu o podstawy żywienia dzieci w wieku 6 m-ca do lat 3 oraz w oparciu o zasady układania jadłospisów. W dziennym rozkładzie posiłków osoby odpowiedzialne za żywienie kierują się zasadą zgodnie, z którą dzieci powinny spożywać posiłki pokrywające 3/4 - 75 % dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze. W związku z tym, w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ważna jest rola zarówno rodzica jak i opiekunów.
W żłobku podczas przygotowywania posiłków przestrzegane są zasady opracowanego systemu HACCP. Jest to system bezpieczeństwa w produkcji żywienia, który opiera się na analizie różnego rodzaju zagrożeń i krytycznych punktach kontroli. System ma zagwarantować bezpieczeństwo żywności poddawanej obróbce poprzez identyfikację
i oszacowanie jakości żywności i ryzyka wystąpienia jakichkolwiek zagrożeń. Minister Zdrowia w rozporządzeniu określa grupy środków spożywczych, które mają specjalne przeznaczenie żywieniowe, a także wymagania, jakie powinny zostać spełnione przez poszczególne składniki potrzebne do przygotowania posiłków.
Dzieci już od najmłodszych lat poznają coraz nowsze i dotychczas nieznane smaki i zapachy, a zapamiętując je, kształtują przyszłe upodobania kulinarne. W związku z tym, wielkie znaczenie ma właściwy dobór produktów, a także zastosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Dostawcy współpracujący ze Żłobkiem zobowiązani są do zaopatrywania kuchni w produkty najwyższej jakości. Wszystkie posiłki przygotowywane są zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej, (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej, (GMP) oraz systemu HACCP, który gwarantuje odpowiednią, jakość zdrowotną produktów.

W związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi, Żłobek opracowuje indywidualne diety eliminacyjne, wzbogacone dodatkowo w mieszanki hipoalergiczne dla niemowląt. Kontakt z groźnym alergenem pokarmowym pojawia się u dzieci bardzo wcześnie, albo już w trakcie karmienia sztucznego mieszanką mleczną, albo nawet wkrótce po urodzeniu lub pojawia się w czasie karmienia piersią.
Znajomości definicji i właściwie jej wykorzystanie w odniesieniu do zjawiska alergii pokarmowej, gwarantuje bezpieczne zastosowanie leczenia dietetycznego tak, aby nie pojawiły się stany niedoboru zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym. Dobranie odpowiedniej diety eliminacyjnej zabezpiecza wzrost i rozwój. Jeśli dziecko cierpi na nadwrażliwość na jeden pokarm lub grupę pokarmów pokrewnych np. mleko krowie i jego przetwory, to po zastosowaniu diety eliminacyjnej można się spodziewać całkowitego ustąpienia dolegliwości klinicznych. W codziennej praktyce zastosowanie diety eliminacyjnej nie zawsze przynosi natychmiastowy i zauważalny efekt. Indywidualne opracowanie diety eliminacyjnej opiera się na: ocenie przyczyny czyli rodzaju szkodliwego pokarmu lub jego składników.

Rozkład posiłków dziennych w jadłospisie dziecka
w Żłobku Miejskim Motylkowy Świat



Dzieci w Żłobku Miejskim Motylkowy Świat otrzymują 4 posiłki, tj. śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek. Przed wyjściem z domu dziecko powinno wypić coś ciepłego - a po przyjściu ze żłobka owocowy deser lub małą przegryzkę oraz kolację. Jadłospis dla dzieci w żłobku - w wieku od 6 m-ca do 3 lat opracowuje pielęgniarka Żłobka. Jadłospis zatwierdza dyrektor żłobka. Podstawą do opracowania jadłospisów dla dzieci w Żłobku są dzienne normy żywienia, a podstawą do ich realizacji jest dzienna stawka żywieniowa wprowadzona w sierpniu każdego roku Zarządzeniem Dyrektora Żłobka Miejskiego Motylkowy Świat.

Wynika z tego, że Żłobek w ramach wydawanych posiłków, zapewnia dziecku wyżywienie częściowe, brakującą zaś część produktów powinien uzupełnić dom. W związku z tym konieczna jest ścisła współpraca między domem, a Żłobkiem. Rodzice otrzymują do wiadomości nie tylko jadłospis dzienny dziecka, ale także otrzymują informacje od opiekunów czy dziecko ma apetyt, czy zjada swoje należne porcje itp. Z kolei rodzice powinni informować personel żłobka czy dziecko zjada w domu normalne porcje, gdyż brak apetytu personel może traktować, jako niepokojący objaw.
Rodzic współpracuje ze Żłobkiem, interesując się co dziecko otrzymało do jedzenia w ciągu dnia w Żłobku, i tak planuje posiłki w domu aby zapewnić i zachować zasady prawidłowego żywienia dziecka.
Przy układaniu Jadłospisu w Żłobku odpowiednio zestawiamy posiłki
i pamiętamy o ważnych zasadach:
1. Wykorzystujemy w pełni produkty sezonowe (zielona pietruszka koper, szczypiorek, szpinak, sałata zielona, rzodkiewka itp..)
2. W okresie lata korzystamy w pełni z dużej ilości warzyw i owoców.
3. Zwracamy uwagę na barwy zestawionych posiłków, co ma duży wpływ na apetyt dziecka
i budzi zainteresowanie jedzeniem.
4. Nie łączymy w jednym posiłku kilku potraw kwaśnych.
5. Dbamy aby produkty w posiłkach były zestawione w sposób zapewniający zachowanie bardzo ważnej dla organizmu równowagi kwasowo - zasadowej o której decydują składniki mineralne w zawartych produktach.
6.Dbamy aby dostarczane dziecku składniki były bogate w witaminy, które zwiększają odporność organizmu i decydują o stanie zdrowia dziecka.
7. Ilości produktów przewidzianych dla dziecka są tak zestawione, aby pokrywały zgodnie
z normami, zapotrzebowanie na białko, wapń, żelazo, witaminy A, B, C, oraz zapotrzebowanie na tłuszcze i węglowodany. Osiągniecie tego w dużej mierze zależy od jakości surowców jakie używamy oraz metody przyrządzania potraw.

Ogromną rolę w rozwoju społecznym dzieci zwłaszcza w okresie pierwszych dwóch lat ich życia odgrywają osoby z najbliższego otoczenia. Żłobek jest pierwszym miejscem, w którym dziecko uczy się współpracy w grupie, a także obcowania z innymi dziećmi. Pobyt w Żłobku niewątpliwie przyczynia się do wykształcenia w nim nawyków dobrych manier i zasad kulturalnego zachowania się przy stole podczas spożywania wspólnego posiłku z innymi dziećmi, mówienia: proszę, dziękuję. Ponadto jest to również dobry czas, aby wychwycić ewentualne złe nawyki żywieniowe. Przebywając w Żłobku maluch ma również szansę zapoznania się z produktami kulinarnymi, których na przykład nie miał jeszcze okazji zjeść w domu.

Wspólne spożywanie posiłków z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty, jednocześnie pozwala im odczuć silną przynależność do grupy i wzajemne wsparcie, jakim darzą się nawzajem jej członkowie podejmując wspólnie „wysiłek”, jakim jest samodzielne spożywanie posiłku. Dzieci uczą się poprzez obserwacje swoich rówieśników a tym, którym trudna sztuka samodzielnego jedzenia sprawia sporo kłopotu, pomaga opiekun dziecięcy.

Pomoc taka nie zwalnia dziecka z podejmowania kolejnych prób, do czego jest ono zachęcane i dopingowane przez opiekunkę. Jednak, aby cały trud zarówno ze strony dziecka jak i wychowawców znalazł odzwierciedlenie w codziennym zachowaniu przy stole, rodzice są zobowiązani do kontynuowania nauki, zachęcania dziecka
i motywowania.

Żłobek odgrywa ogromną rolę w rozwoju społecznym dziecka, ucząc je samodzielnego jedzenia, picia z kubeczka, co bez wątpienia stanowi doskonałe ćwiczenia rozwijające sprawność manualną pociechy, ale również przygotowuje do większej samodzielności wymaganej już w Przedszkolu.
Na koniec dodam, że promując zdrowe żywienie, Żłobek Miejski Motylkowy Świat każdego roku organizuje Konkurs pt. „Rosnę zdrowo” na który zaprasza przedszkolaków z najmłodszej grupy trzylatków, którzy razem z dziećmi żłobkowymi przygotowują sałatkę owocową, którą zabierają ze sobą do przedszkola i razem z dziećmi z grupy smakują, poznając kolorowe owoce i smaki tych owoców.

Konkurs od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a w żłobku gościmy tego dnia około 30 przedszkolaków z nauczycielami z 11 przedszkoli w mieście.


Barbara Mierzejewska
Dyrektor
Żłobka Miejskiego Motylkowy Świat






 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 19.02.2018 r., godz. 09.51
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 19.02.2018 r., godz. 10.17
Liczba odwiedzin: 346