-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Jadłospis

Jakie warzywa jeść zimą

-
Wersja do drukudruk
Jakie warzywa jeść zimą
Jakie warzywa jeść zimą? Odpowiedzi na to pytanie możemy szukać według kilku kluczy. Po pierwsze, korzystając z dostępnej nam naukowej wiedzy na temat składników odżywczych, których potrzebujemy zimą, oraz ich źródeł.

Witaminy

Zimą organizm potrzebuje specjalnego zestawu witamin oraz odpowiedniej ilości kalorii.
Na pewno przyda nam się solidna dawka witaminy C, która chroni przed infekcjami i wspomaga leczenie depresji oraz wzmacnia układ odpornościowy. Najwięcej tej witaminy znajdziemy w czerwonej papryce, brukselce, zielonej papryce, kalafiorze, szpinaku i czerwonej kapuście.

Bardzo ważna zimą jest pielęgnacja skóry. Dzięki witaminom A i E skóra nie przesusza się i szybko się regeneruje. Witamina E wzmacnia pracę witaminy A i chroni ją przed utlenianiem. Ich źródłem są marchew, pomidory, brokuły i rzodkiewka, szpinak, kapusta, brokuły i brukselka. W szpinaku i grochu znajdziemy witaminę B2, dzięki której nie będą nam pękały kąciki ust. Na zimowe przemęczenie i osłabienie przyda nam się także witamina B1 z warzyw strączkowych. Działającej antydepresyjnie witaminy B2-ryboflawiny dostarczą nam brokuły. Zimą organizm w naturalny sposób przybiera na wadze, dlatego warto zadbać o to, aby w naszym menu znalazła się witamina B3 lub PP, które regulują przemianę materii. Dostarczą nam jej, uwaga, uwaga: ziemniaki i warzywa strączkowe.




warzywa

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 28.10.2018 r., godz. 16.09
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 18.11.2018 r., godz. 11.18
Liczba odwiedzin: 120