-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Poradnik

Jak planować posiłki, aby były urozmaicone i Twoje dziecko chciało je zjeść?

-
Wersja do drukudruk
Jak planować posiłki, aby były urozmaicone i Twoje dziecko chciało je zjeść?


Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po nocnej przerwie dostarcza energii na aktywną porę dnia, wpływa na kondycję fizyczną i intelektualną dziecka.
Powinno być pożywne i pełnowartościowe, a więc dostarczać białka, węglowodanów i tłuszczu oraz witamin i składników mineralnych. Dla dzieci w 2. roku życia idealne śniadanie to kaszka mleczna, nieco starsze maluchy mogą zjeść płatki śniadaniowe na mleku (najlepiej na mleku modyfikowanym), kanapki z wędliną, jajko lub twarożek i popić mlekiem. Kanapki warto wzbogacić dodatkiem warzywnym lub/i świeżymi owocami. Szczególnie zimą ważne jest, by śniadanie przygotowane było jako ciepły posiłek
i rozgrzewało malca przed wyjściem na spacer.

Drugie śniadanie

Powinno tylko łagodzić uczucie głodu w oczekiwaniu na obiad. Może to być mała kanapka z twarożkiem i sok, mleko z kawałkiem ciasta drożdżowego, jogurt lub owoce.

Obiad

To największy posiłek w ciągu dnia. Dlatego najlepiej, gdy jest złożony z dwóch dań. Zupy należy przygotowywać na wywarach jarzynowych lub mięsnych (nie należy gotować wywarów na kościach i na „kostkach rosołowych”). A jarzyny do zupy można rozgnieść widelcem lub pokroić w kostkę. Drugie danie to zwykle porcja mięsa, ryba lub jajko, np. „sadzone”, ale raz w tygodniu można przygotować obiad jarski, np. makaron z serem, ryż z truskawkami i ze śmietaną, naleśniki itp.
Do obiadu, jako dodatek, warto przygotować „jarzynkę” (warzywa gotowane) lub/i surówkę. Dającym energię i sycącym składnikiem drugiego dania są ziemniaki, ryż, kasze lub makaron.

Podwieczorek

To niewielki posiłek popołudniowy, wskazany jeśli obiad był dość wcześnie. Najlepsze na podwieczorek są świeże owoce, napoje lub desery na bazie mleka modyfikowanego.

Kolacja

Jest to ostatni posiłek przed snem, dlatego nie powinien być spożywany zbyt późno aby nadmiernie nie obciążać przewodu pokarmowego. Nie powinien być zbyt obfity i ciężkostrawny. Zdarza się, że małe dzieci preferują kaszkę na mleku, starsze natomiast chętnie zjedzą np. omlet z warzywami, danie z makaronem lub ryżem, tosty. Mogą być też kanapki i mleko, kakao lub herbata owocowa.

Posiłki z apetytem



Zdrowa dieta to nie tylko same produkty spożywane przez dziecko. Oto kilka rad, dzięki którym Twój maluch zawsze będzie jadł zdrowo i radośnie:
- Zadbaj o spokojną, pogodną atmosferę przy posiłkach.
Włączaj dziecko do prostych czynności związanych z przygotowywaniem posiłków.
- Zawsze podawaj porcje na miarę apetytu Twojego dziecka. Zbyt duże porcje mogą zniechęcać dziecko do jedzenia.
- Zwracaj uwagę na barwę potraw. Kolorowe posiłki, a do tego ładnie podane, zwiększają zainteresowanie dziecka jedzeniem i pobudzają apetyt.
- Nie pozwalaj dziecku na podjadanie między posiłkami.
- Nie nagradzaj i nie pocieszaj malucha słodyczami.
- Przygotowując posiłki dla dziecka, pamiętaj, aby w najwyższym stopniu dbać
o higienę.
- Zwracaj uwagę na higienę pierwszych ząbków swojej pociechy, szczególnie przed snem.
- Mleko modyfikowane lub napoje i posiłki z jego wykorzystaniem przygotowuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zawsze bezpośrednio przed podaniem dziecku. Nigdy nie podawaj mu ponownie niewykorzystanej części mleka.

 
Wytworzył: Barbara Mierzejewska, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 29.10.2012 r., godz. 08.48
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 29.10.2012 r., godz. 08.57
Liczba odwiedzin: 743