-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Poradnik

Kasza jaglana - królowa kasz

-
Wersja do drukudruk
Kasza jaglana - królowa kasz

Kasza jaglana – królowa kasz
Kasza – jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia w naszym obszarze geograficznym – staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę znamy z dzieciństwa, kaszę gryczaną z barów mlecznych, a kaszę perłową z krupniku, wiele osób nie wie, jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa kasz.

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, zwłaszcza jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu. Jako że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w
chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.
Jak jeść kaszę jaglaną?
Jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami albo suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także pieczona ze świeżymi śliwkami). Krem z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.
W wersji niesłodkiej może być podawana z duszoną marchewką lub innymi warzywami. Można z niej przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne, np. z porem lub papryką.
Kasza jaglana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej
Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają
korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Powinny być zatem głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa z organizmu tzw. wilgoć, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.
Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu.
Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.
Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej
- 1 słodkie jabłko
- 1 gruszka
- 2 łyżki wypłukanych rodzynek
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- cienki plasterek korzenia imbiru
- cynamon
Kaszę wypłucz. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10–15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.
Autor artykułu

Dominika Adamczyk

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 11.08.2013 r., godz. 12.08
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 11.08.2013 r., godz. 12.08
Liczba odwiedzin: 614