-
Strona Główna  -  Rejestr zmian  -  Statystyka  -  Redakcja  -  
-
- -
Żłobek Miejski w Legionowie
ul. ppłk. E. Dietricha 1
05-120 Legionowo
tel. (0-22) 774-56-22
fax: (0-22) 784-11-35
e-mail: bajami@interia.pl
Zdrowo jemy
Dwujęzyczne dzieci Dwujęzyczne dzieci - Certyfikat Musical babies Certyfikat Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy Chrońmy dzieci Bezpieczny i Przyjazny Żłobek
Strona Główna

Poradnik

Dlaczego warzywa są takie ważne?

-
Wersja do drukudruk
Dlaczego warzywa są takie ważne?

Warzywa stanowią bardzo istotny element zdrowego żywienia. W diecie dziecka po 1. roku życia powinno pojawić się około 5 porcji warzyw każdego dnia. Produkty te są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych, błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Dlatego też stanowią niezbędny składnik codziennej diety.
Spożywanie dużej ilości warzyw może chronić przed groźnymi chorobami. Badania pokazują, że wysokie spożycie warzyw obniża ryzyko wystąpienia takich chorób, jak nowotwory, zawał serca i choroby sercowo-naczyniowe. Duża ilość warzyw w diecie pomaga obniżyć ilość spożywanych kalorii i jest bezpośrednio skorelowana z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI).
Niska kaloryczność tych produktów spożywczych, ich ogromny potencjał antyoksydacyjny oraz wysoka zawartość błonnika sprawiają, iż warzywa stanowią prawdziwą tarczę ochronną przeciw rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Dzięki nim możemy każdego dnia wzmacniać i bronić nasz organizm.

Światowa Organizacja Zdrowia określa niskie spożycie warzyw i owoców jako jeden z czynników ryzyka rozwoju chorób serca oraz nowotworów. Dzienne spożycie powyżej 200 g warzyw i owoców, znacznie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca na skutek wdychania powietrza zanieczyszczonego spalinami samochodowymi, w miejscach, gdzie ryzyko to jest podwyższone.
Najlepiej spożywać warzywa sezonowe, a zimą sięgać po mrożonki. W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć zarówno surowe warzywa, jak i gotowane na parze lub w małej ilości wody, co pozwala zachować większą ilość składników odżywczych niż inne metody obróbki cieplnej. Przyzwyczajenie małego dziecka do smaku warzyw oraz znaczącej ich obecności w codziennym jadłospisie to inwestycja w jego zdrowie. Ważny jest również przykład, który dają rodzice. Dlatego troszcząc się o zdrowie malucha, warto przy okazji zadbać o swoje zdrowie - właśnie z pomocą warzyw.

 
Wytworzył: brak danych, data: brak danych
Wprowadził: Barbara Mierzejewska, data: 11.08.2013 r., godz. 12.15
Ostatnia aktualizacja: Barbara Mierzejewska, data: 11.08.2013 r., godz. 12.15
Liczba odwiedzin: 581